Το σχολείο αρχικά ονομαζόταν 16ο (ΙΣΤ) Γυμνάσιο Αρρένων κλασικής κατευθύνσεως και είχε ιδρυθεί το 1962 (ΒΔ 159/15-3-1962). Είχε έδρα ένα παλιό κτήριο στην οδό Κίρρας και Καπετάν Πετρούτσου στον Αγ. Δημή­τριο που σήμερα κατοικείται. Στο κτήριο αυτό είχε λειτουργήσει στα πρώτα με­ταπολεμικά χρόνια, το ιδιωτικό σχολείο «Αθηναϊκή Σχολή» με διευθύντρια την κα Ελένη Παπασπύρου.

Λειτουργούσε πρωί και απόγευμα εναλλάξ, Γυμνάσιο και Λύκειο.

Το σχολείο χτίστηκε το 1978 και τον Οκτώβριο του 1981 μετα­φέρθηκε στην τωρινή του θέση, με πρώτο Διευθυντή τον κ. Νικ. Ρέμπέλη ενώ, ένα χρόνο πριν, είχε γίνει μικτό. Πρώτα μεταφέρ­θηκε το Γυμνάσιο και έπειτα το Λύκειο.

Τα σχολικά χρόνια 1997 ως το 1999 τρία με τέσσερα τμήματα λειτουργήσανε στο χώρο του Βαρβακείου σαν παράρτημα του 16ου  Γενικού Λυκείου, λόγω του αυξημένου αριθμού μαθητών και του μικρού αριθμού αντίστοιχα αιθουσών. Αργότερα, το 1999, το 58ο Γυμνάσιο και Λύκειο συγχωνεύτηκαν με το παράρτημα των τμημάτων του 16ου Γυμνασίου και Λυκείου. Αυτό λειτουργούσε σε απογευματινή βάρδια για κάποια χρόνια με το Βαρβάκειο στο ίδιο κτήριο.

Σήμερα, το 16ο Γενικό Λύκειο συστεγάζεται με το 16ο Γυμνάσιο Αθηνών τα οποία λειτουργούν μόνο πρωί. Βρί­σκεται στη γωνία Πανόρμου και Λαρίσης και δίπλα στην στάση ΠΑΝΟΡΜΟΥ του ΜΕΤΡΟ. Αρχι­κά (προπολεμικά) ο δρόμος Πα­νόρμου, ονομαζόταν «Ερυθρού Σταυρού» επειδή οδηγούσε στο μεγάλο ομώνυμο Νοσοκομείο. Η περιοχή αυτή πυκνοκατοικήθηκε από οικογένειες προσφύγων της Μικράς Ασίας. Στο οικόπεδο που είναι κτισμένο σήμερα το Σχολείο μας υπήρχε στη δεκαετία του 1920 το μεταξουργείο του Φώτη Γρηγορόπουλου το οποίο καταστράφηκε στη διάρκεια της κατοχής.

Copyright © 2017 16ο Γενικό Λύκειο Αθηνών Rights Reserved.

Επιστροφή στην Κορυφή